Jak správně používat čisticí stroj na koberce?

Jak správně používat tepovač, čisticí stroj na koberce a čalounění?

Sametově hladké, čisté koberce a svěží vzduch v místnosti - to jsou dva základní prvky, které vytvářejí pohodlí a zdravé prostředí nejen ve vašem domově, ale i v kanceláři. Pokud máte v obývacím pokoji nebo kanceláři krásné a kvalitní koberce, jistě víte, jak důležité je udržovat v čistotě. Jedním z klíčových nástrojů, které vám mohou pomoci, jsou čisticí stroje na koberce, tepovače nebo-li extraktory. 
V tomto článku se dozvíte, jak správně tepovač použít, aby váš koberec zůstal dlouho svěží a čistý.
 

Proč čistit koberec a tepovat?

Povrchová čistota koberců je často zavádějící. I když se zdají být na první pohled čisté, v hloubce mohou skrývat těžko viditelné nečistoty, ale také bakterie, alergeny a roztoče.
Pravidelná péče o koberce a tepování je proto klíčem k udržení čistoty, zdraví a čistého ovzduší ve vnitřních prostorách.

Odstranění špatně viditelných nečistot: Koberce zachytávají prach, pyl a drobné částice, které se ukládají do jejich vláken. Tyto částice mohou způsobit alergie a zhoršit kvalitu vzduchu v každé místnosti jako jsou kanceláře, hotely nebo domácnosti.
Likvidace mikroorganismů: Tepování koberců čisticím strojem odstraňuje bakterie, roztoče a plísně, což zlepšuje hygienické podmínky v místnosti.
Obnovení vzhledu koberce: Pravidelné čištění a tepování koberce zachovává jejich původní barvy a strukturu, což prodlužuje jejich životnost.
 

Jak používat čistič koberců a tepovač?

1. Příprava koberce
Před tím, než začnete čistit koberec tepovačem, doporučujeme zbavit koberec větších nečistot vysátím koberce výkonným vysavačem.
 

2. Volba správného čisticího prostředku

Použití čisticího prostředku na koberce je účinný způsob hloubkového čištění koberců a textilních potahů pro odstranění nečistot, skvrn a zápachu. Velmi důležitý je správný výběr čisticího prostředku pro použití s tepovačem.
Je nutné vybrat čisticí prostředek, který je speciálně navržen pro strojové čistění koberců a jiných textilních povrchů. Kobercové čisticí prostředky obsahují látky, které minimalizují tvorbu pěny nebo nepění vůbec. Pěnivé čisticí prostředky nejsou vhodné pro použití s tepovačem, jelikož pěna může poškodit samotný čisticí stroj na koberce. Většina tepovačů je vybavena plovákem proti přeplnění nádoby na špinavou vodu, který dokáže zabránit vniknutí odsávané špinavé vody s nečistotami do sacího motoru. V případě, že by při čištění koberců docházelo k vytváření pěny, plovák nedokáže zabránit vniknutí pěny do sacího motoru a může vážně poškodit sací motor tepovače a nevyhnete se nákladné opravě extraktoru.
Na trhu jsou také čisticí stroje na koberce, které disponují zvláštní nádobkou na prostředek proti zabránění tvorby pěny, například extraktor anglického výrobce Truvox Hydromist Lite.
K dispozici jsou různé typy čisticích přípravků na koberce, včetně těch určených k hloubkovému čištění, odstraňování skvrn nebo zápachu po domácích mazlíčcích.
Je dobré přečíst si pokyny k danému přípravku a dodržovat doporučení výrobce ohledně poměru ředění. Někteří výrobci čisticích prostředků doporučují použití vlažné nebo teplé vody (nikoli vařící), ale jsou na trhu i čisticí přípravky pro použití pouze se studenou vodou. Toto doporučení většinou naleznete na obalu čisticího prostředku.

3. Příprava čisticího stroje na koberce

Po pečlivém vysátí koberce a výběru vhodného čisticího prostředku je čas naplnit nádržku tepovače vodou a čisticím prostředkem. Některé tepovače mají oddělené nádrže na čistou vodu a čisticí prostředek. V případě, že stroj má pouze jednu nádobou na čisticí roztok, nalijeme do této nádrže čistou vodu spolu s čisticím prostředkem v určeném poměru ředění, které naleznete na balení vašeho čisticího přípravku. V případě, že stroj je vybaven nádržkou na prostředek proti vzniku pěny, nádržku naplníme prostředkem například Buzil Buz Defoam G 478 nebo Nilfisk Foam Stop.

4. Čištění koberce

Po naplnění vodou a čisticího prostředku můžeme zahájit samotný proces čištění. Pro obsluhu vašeho tepovače, postupujte podle návodu výrobce, abyste získali co nejlepší výsledky. Během čištění se ujistěte, že nepoužíváte příliš mnoho vody, abyste zabránili přemokření koberce.
Při čištění koberce tepovačem je nejlepší pracovat po malých úsecích. Začněte v rohu místnosti a postupujte směrem ven, přičemž pohybujte kobercovou hubicí v přímých liniích. Tím zajistíte rovnoměrné pokrytí a zabráníte nadměrnému namočení koberce. Je důležité udržovat stálé tempo, aby stroj mohl účinně rozvířit vlákna koberce a odstranit veškeré nečistoty a skrvny.
Při pohybu kobercovou hubicí po koberci dbejte na to, aby se jednotlivé přejezdy mírně překrývaly, čímž zajistíte důkladné vyčištění. Zvýšenou pozornost věnujte místům s vysokou frekvencí pohybu nebo místům se skrvnami.
Doporučujeme po tepování čištění zopakovat, ale pouze s čistou vodou, aby došlo ke zbavení zbytků čisticího prostředku z koberce.

5. Čištění čalounění a ostatních textilních povrchů

Čistící stroje na koberce jsou většinou vybaveny také menší hubicí pro čištění čalounění, matrací, běhounů a jiných menších ploch. Před jejím použitím na čalouněném nábytku vyzkoušejte na skrytém místě, zda je látka, kterou chcete čistit, stálobarevná a vhodná pro mokré čištění. Při čištění čalounění je nutné se vyvarovat přílišného namočení povrchu ještě více než při čištění koberců. Po čištění textilních povrchů věnujte dostatek času na vysušení.

6. Sušení koberce

Jakmile dokončíte čištění celého koberce, je důležité nechat koberec zcela vyschnout, aby se zabránilo vzniku plísní a ideálně po něm nechodit a případně nepokládat na koberec žádný nábytek. Chcete-li proces schnutí urychlit, otevřete okna nebo použijte ventilátor, abyste zvýšili cirkulaci vzduchu v místnosti. Pro zkrácení doby schnutí koberců po extrakčním čištěním doporučujeme použití vysoušečů koberců.

7. Vyčištění stroje na koberce

Pro zachování efektivity a dlouhé životnosti tepovače je důležité stroj a jeho součásti jako jsou nádrže, filtry a veškeré příslušenství pravidelně čistit. Pokud jste po tepování vynechali krok závěrečného čištění koberce čistou vodou pro zbavení zbytků prostředku z koberce, doporučujeme po ukončení čištění naplnit stroj čistou vodou a krátkou dobu nechat protéct tuto čistou vodu strojem i příslušenstvím, aby došlo k vypláchnutí čisticího prostředku z oběhové cesty stroje jako je čerpadlo tepovače, rozvodové hadičky vedoucí k tryskám včetně samotných trysek. Tímto propláchnutím tepovače čistou vodou předejdete ulpívání čisticího prostředku v oběhové cestě a následným "zalepením" cesty při vysychání stroje. Dbejte na to, aby byly všechny části čisté a suché před jejich uložením. Více o základní údržbě čisticích strojů na koberce se můžete dozvědět v článku: Jak na správnou údržbu tepovače, čisticího stroje na koberce?


Nejčastější dotazy


Jak dlouho schne koberec po čištění?
Tepovač z koberce odstraní přes 90% vody. Zbývající část vody vyschne přibližně od 2 do 10 hodin v závislosti na druhu koberce, okolní teplotě a cirkulaci vzduchu v místnosti během schnutí a míře promokření během tepování. Sušení koberce urychlíte větráním v místnosti nebo pomocí ventilátorů či vysoušečů koberců.

Jaký je poměr ředění čisticího prostředku a vody do čisticího stroje na koberce?
V závislosti na míře znečištění koberce nebo čalounění zvolte roztok čisticího prostředku a vody přibližně 1:50 až 1:20, nebo-li 2% až 5% roztok. Na 10 litrů čisté vody použijete 200 - 500 ml čisticího prostředku na koberce. Pro správný poměr ředěný obecně doporučujeme dodržovat doporučení výrobce čisticího prostředku, které naleznete na každém balení.

Jak často by se měl koberec čistit tepovačem?
Záleží na použití a vytížení koberce, přítomnosti domácích mazlíčků a dalších faktorech. Obecně doporučujeme čistit koberce tepovačem každých 12 až 18 měsíců pro zachování koberců v dobrém stavu po dlouhou dobu. Pravidelné čištění nejen odstraňuje nečistoty a alergeny, ale také obnovuje vzhled a prodlužuje životnost.

Kdy mohu vrátit nábytek zpět na vyčištěný koberec?
Všeobecně nedoporučujeme pokládat nábytek na vlhký koberec. Mokrý koberec by se mohl poškodit skrvnami od nohou dřevěného nábytku, případně by se mohla tvořit plíseň z důvodu nedostatečného vysušení. Doporučujeme s přemísťováním nábytku počkat než bude koberec zcela suchý.
 

Pokud si přesto výše popsané nejste jisti nebo cokoliv nenašli není nic jednoduššího než nás kontaktovat.

Sdílet článek