Jak na správnou údržbu tepovače, čisticího stroje na koberce?

Základní údržba čisticího stroje na koberce - tepovače


Čisticí stroj na koberce a čalounění se taktéž nazývá tepovač, extraktor nebo kobercový čisticí stroj, ale zpravidla se jedná o stejný stroj na čištění textilních či kobercových ploch.
[extraktor_truvox_hydromist_lite_cistic_kobercu.jpg]
Extraktor na čištění koberců a čalounění je sice čisticí stroj, ale i samotný stroj na čištění vyžaduje základní péči pro co nejdelší životnost.
Pro optimální kondici a vysokou produktivitu extraktoru je důležitá pravidelná údržba stroje a udržování čisticího stroje v čistotě a suchu po každém použití.
Nevyčištěný extraktor může ztrácet svůj výkon z důvodu zanesení sací a nástřikové cesty nebo netěsnosti jednotlivých dílů (převážně gumových), které po určité době ztrácí svoje těsnicí vlastnosti z důvodu používání čisticích prostředků, které gumovým částem neprospívají.
Dlouhodobé znečištění čisticích strojů na koberce může vést i ke zkrácené životnosti stroje a nutnosti častějších oprav
 
Níže naleznete pár univerzálních doporučení na údržbu tepovače.

vypnuti_tepovace.jpg
Volný běh sacího motoru

  • Po skončení práce s tepovačem nechte běžet sací motor na volno 1-2 minuty pro zajištění, že veškerý nebo převážná část roztoku projde ze sací části do nádoby na nečistoty.

 vyprazdneni_nadoby_na_cistici_prostredek_extraktoru.jpg
Vyprázdnění a propláchnutí nádoby na čisticí roztok

  • Nejen vyprázdnění nádoby, ale také propláchnutí nádoby na čisticí roztok je zásadní pro zamezení ulpívání čisticího prostředku či usazování vodního kamene. 
     

proplachnuti_nastrikove_cesty_tepovace.jpg            
Propláchnutí nástřikové cesty

  • Po vyprázdnění a propláchnutí nádoby na čisticí prostředek, doporučujeme také propláchnutí nástřikové cesty, kterou provedete naplněním nádoby na čisticí roztok pouze čistou vodou a spustíte stroj jako při běžné práci s tepovačem. ​Tímto krokem proteče čistá voda celou nástřikovou cestou od nádobky, přes čerpadlo až ven z trysky a tím dojde k odplavení čisticího prostředku ze stroje. V případě nevyčištění nástřiku mohou zbytky čisticího prostředku a jemných nečistot ulpívat v rozvodu hadiček nebo čerpadle a tuto cestu zneprůchodnit. To může mít za následek, že při opětovném spuštění nebude stroj dávkovat čisticí chemii a při snaze uvolnění opětovným zapínáním čerpadla může dojít k poškození čerpadla extraktoru. Nástřikové čerpadlo tepovače je za provozu chlazeno protékající vodou a v případě zanesení tohoto čerpadla a následného opakovaného spouštění může dojít k poškození čerpadla, jelikož čerpadlo poběží na sucho. 
  • Po vyčištění cesty pro nástřik chemie vyprázdněte nádobu a před uzavřením, nechte řádně vyschnout.
     

vyprazdneni_nadoby_na_necistoty_extraktoru.png 
Vyprázdnění a propláchnutí nádoby na vodu s nečistotami

  • Vyprázdněte a pečlivě propláchněte nádobu na nečistoty. Nechte nádobu na nečistoty před uzavřením řádně vyschnout.

            
Vyčištění příslušenství

  • Odpojte sací hadici včetně hadičky pro dávkování roztoku a také jednotlivé příslušenství jako jsou sací roury, kobercové hubice a hubice na čalounění. Jednotlivé příslušenství propláchněte čistou vodou a nechte vyschnout. V případě, že je kobercový stroj vybaven filtrem proti hrubým nečistotám, taktéž vyjměte a opláchněte.
  • Nástřikové trysky tepovacích hubic zkontrolujte zda nejsou zaneseny nečistotami a případně vyčistěte. Zanesené trysky poznáte i během tepování, že nedávkují vodu vůbec či stříkají nerovnoměrným paprskem.

            
Uskladnění tepovače

  • Ideální uskladnění extraktoru je ponechání čisticího stroje s otevřenými nádoby pro dokonalé vysušení. Nejen že zamezíte tvorbě zápachu či tvorbě plísním, ale jednotlivé části, jak už gumové, plastové či kovové, zůstanou v dobré kondici a předejdete předčasné výměně zpuchřelých či zkorodovaných dílů. 

            
Pokud si přesto výše popsané nejste jisti nebo cokoliv nenašli není nic jednoduššího než nás kontaktovat.

Sdílet článek