Podlahové mycí stroje s válcovým nebo diskovým kartáčem?

Jaký je rozdíl mezi čištěním pomocí podlahového mycího stroje s válcovým a diskovým kartáčem?

Podlahové mycí stroje s válcovým i diskovým kartáčem nabízí vynikající čisticí výsledky, ale jaký je rozdíl mezi těmito dvěma metodami? Poskytují stroje s válcovým kartáčem lepší čisticí výkon než stroje s diskovým kartáčem? 
 

Podlahové mycí stroje s diskovým kartáčem[myci_diskovy_kartac.jpg]

Podlahové mycí stroje s diskovým kartáčem jsou nejvíce používané úklidovými společnostmi po celém světě a jsou nesmírně populární pro svojí širokou škálu využití. Tyto stroje jsou nákladově efektivní a vhodné pro profesionální čištění. Díky vývoji v průběhu několika let jsou stroje s diskovým kartáčem jednoduché na obsluhu.

Diskový kartáč je poháněn elektromotorem, který je umístěn ve strojích jedním ze dvou způsobů:
  • přímý pohon - motor je umístěn přímo nad kartáčem a výkon je přenášen převodovkou
  • řemenový pohon - motor je umístěn mimo střed kartáče a je poháněn hnacím řemenem
Diskové kartáče u podlahových mycích strojů mají otáčky do 300 ot./min. (neplatí pro jednokotoučové leštící, případně tříkoutoučové leštící stoje, kde otáčky mohou být daleko vyšší).

Výhodou podlahových mycích strojů s diskovým kartáčem je možnost nahradit diskový kartáč držákem - unašečem padu vhodného pro mytí, leštění či drhnutí hladkých podlah, nanášení nebo strhávání vosků (polymerů). Kartáče nabízí širokou škálu tvrdostí a materiálů určené pro různě odlišné aplikace, taktéž u padů je k dispozici široký výběr hrubostí i materiálů. 
Podlahové mycí stroje s diskovými kartáči určené pro chodící obsluhu můžou být osazeny jedním až dvěma kartáči, podlahové mycí stroje pro sedící obsluhu mohou být vybaveny až čtyřmi kartáči, případně stejným počtem unašečů padů.
Dvěma kartáči se může pyšnit stroj pro chodící obsluhu TSM Grande Brio 55 B a čtyřmi kartáči se vyjímá stroj pro sedící obsluhu TSM Grande Brio Ride ON 75-650.

Menší nevýhodou strojů s diskovým kartáčem je obtížnější manipulace v členitých a menších prostorech, kdy je třeba využití zpětného chodu, jelikož s diskovým kartáčem mycí stroje pracují pouze při pohybu vpřed díky umístění sací lišty, která se nachází za kartáčem nebo za celým strojem u větších strojů.

Podlahové mycí stroje s diskovým kartáčem jsou vhodné ve všech odvětvích, kde je možnost podlahu zamést a zbavit větších nečistot před samotným mytím. Ideální pro podlahy v nemocnicích, maloobchodních provozech požadující lesklou podlahu, ale i v průmyslu a skladech.
Vhodným kandidátem pro provoz v maloobchodě je obratný mycí stroj s diskovým kartáčem Nilfisk SC351 FULL PKG.


Podlahové mycí stroje s válcovým kartáčem [myci_valcovy_kartac.png]

Podlahové mycí stroje s válcovým kartáčem poskytují efektivní čištění tvrdých podlah a dosahují většího hloubkového čištění.
Výhodou podlahových mycí strojů s válcovým (cylindrickým) kartáčem je vyšší efektivita při mytí hrubých, nerovných nebo mírně zvlněných povrchů podlah. Většina strojů s válcovým kartáčem eliminuje nutnost zametení podlahy před samotným mytím, jelikož jsou některé modely vybaveny sběrným košem na hrubé větší nečistoty. V případě mycích strojů pro sedící obsluhu je možnost doplnit stroj o boční kartáč/e, které vám usnadní předzametání v místech podél stěn a tím zvětší pracovní záběr stroje. TSM Grande Brio Ride ON 75-C62 je nejmenším podlahovým mycím strojem pro sedící obsluhu vybaveným bočním kartáčem.

Otáčky válcových kartáčů u mycích strojů bývají přibližně 3x vyšší než u diskových a pohybují se okolo 600-800 ot./min.

Další výhodou, u většiny malých podlahových mycích strojů s válcovým kartáčem pro chodící obsluhu, je mytí a odsávání nečistot při pohybu vpřed i vzad, jelikož tyto stroje mají sací lištu umístěnou před i za kartáčem. Z tohoto důvodu jsou vhodné pro malé a členité prostory, kde není možná manipulace se strojem vybaveným diskovým kartáčem. 
Některé malé podlahové mycí stroje jsou velice tiché díky absenci sacího motoru, který bývá u mycích strojů nejhlučnější částí stroje, a proto jsou ideální pro denní úklid v provozech, kde je nutnost nízké a nerušící hlučnosti. Jedním takovým strojem je kupříkladu mycí stroj anglického výrobce Truvox Multiwash PRO 340, využívající technologii dvou protiběžných válcových kartáčů pro zvýšení účinnosti mytí.


Válcové nebo diskové čištění - která metoda je účinnější? 

Diskové čištění

Podlahové mycí stroje s diskovým kartáčem je možné osadit unašeči padů a tím umožňují provádět celou řadu úkonů:
  • mytí včetně vysoušení podlah
  • nanášení a strhávání vosků
  • leštění
  • drhnutí

Mycí stroje s diskovým kartáčem jsou vhodné na všechny hladké povrchy jako například:
  • podlahy z leštěného betonu
  • vinylové podlahy 
  • lesklé podlahy 
  • prakticky lze využít na všech hladkých podlahách

Tato všestrannost je jedním z hlavních důvodu, proč jsou mycí stroje s diskovými kartáči populární.
 

Válcové čištění

Podlahové mycí stroje s válcovým kartáčem usnadňují práci na nerovných, zvlněných podlahách a celkově v členitých prostorech nechávají mycí stroje s diskovým kartáčem daleko za sebou.
Podlahy, ze kterých stroje s válcovým kartáčem nejvíce těží jsou:
  • bezpečnostní podlahy
  • podlahy z obkladů
  • kamenné podlahy
  • podlahy z vinylových dlaždic
  • podlahy s gumovou úpravou
  • ostatní veškeré podlahy s protiskluzovými vlastnostmi
  • některé stroje s válcovým kartáčem si poradí i s kobercovými plochami
               vyber_podlahoveho_myciho_stroje_s_diskovym_a_valcovym_kartacem.jpg
Jednotlivé štětiny diskových kartáčů přechází přes různé prohlubně, spáry a přechody, zatímco válcové kartáče dosahují hlubší účinnosti čištění a odstraňují nečistoty z těchto nerovností.
Přestože stroje s válcovým kartáčem mohou být vhodnější pro výše uvedené nerovné a členité podlahy, diskové i válcové čištění nabízí skvělé čištění. 

Výběr mezi těmito druhy skutečně závisí na vašich požadavcích čištění. 

Pokud požadujete univerzálnost mezi čisticími úkony, pak jsou podlahové mycí stroje s diskovými kotouči tou nejlepší volbou. Pokud však požadujete hloubkové čištění na nerovných podlahách a čištěný prostor je členitý nebo vyžadujete funkci předzametání se sběrem větších nečistot, pak jsou pro vás nejlepší volbou podlahové mycí stroje s válcovými kartáči.

Přes vše výše popsané je nejlepší volbou, pro správný výběr stroje, nás kontaktovat.
Sdílet článek